Címkék

2018. május 17., csütörtök

Mennyei áfonyás túrós fél óra alatt

Sziasztok!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én lassan nem tudok olyan napot találni a naptárban, amelyik ne valamilyen jeles nap lenne, amiről valakik úgy gondolták, hogy illene róla megemlékezni. Tudtátok hogy például ma a Sütés Világnapja van?

Ez a nap azért született, mert néhányan úgy döntöttek, hogy eljött az ideje, hogy a világ megismerje, mekkora örömöt is okozhat a sütés. Hogy megmutassák, nem kell senkinek profi cukrásznak lennie ahhoz, hogy elkészíthessen egy finom édességet. Hogy nem az számít, mennyire profi lett az eredmény, hanem hogy azt a szeretteinkkel megosszuk.
Mivel számomra nagyon szimpatikus ez az elképzelés és úgy is szeretek sütni gondoltam, hogy csatlakozom én is a kezdeményezéshez. De hétköznap lévén nem volt sok időm, így egy könnyen és gyorsan elkészíthető receptemet vettem elő, ami eddig még mindig osztatlan sikert aratott a családom körében. :)

Elsőként itt a blogon egy isteni finom, gyümölcsös-túrós sütemény receptjét szeretném veletek megosztani, amiben az a legjobb, hogy nem csak áfonyával mennyei, hanem használhatunk epret, málnát, szedret, vagy bármilyen más gyümölcsöt is.
Például még vártam, hogy ez az adag megsüljön, jutott eszembe, hogy banános-csokis változatban is jó lehet. Legközelebb biztos hogy kipróbálnom úgy is. :)

Hozzávalók:
1 csomag leveles vajastészta
250 g túró
250 g mascarpone
3 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek vanília kivonat
fél-1 citrom leve
200 g áfonya (lehet friss és fagyasztott is)
1 tojás fehérje
2 dkg vaj



* Egy tálban jó alaposan keverjük össze a túrót, a mascarpone-t, a cukrot, a citromlét és a vanília kivonatot.
* Mossuk meg az áfonyáinkat, majd egy szűrőben tegyük félre hogy lecsöpögjön róluk a víz.
* Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, és melegítsük elő a sütőnket 180°C-ra.
* Vékonyan lisztezzük meg a nyújtódeszkánkat, vágjuk félbe a leveles tésztát, majd nyújtsuk ki a tepsi méretére. Helyezzük a tésztát a sütőpapírra, egyenletesen kenjük szét rajta a túrókrémet, úgy, hogy a tészta szélétől kb. 1 cm-re már ne kerüljön a krémből, és szórjuk rá az áfonyákat.
* Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és mielőtt ráborítanánk a tepsiben várakozó süteményre, a szabadon maradt 1 cm-t vékonyan kenjük meg tojásfehérjével. Ez majd összefogja a két tésztalapot, és sülés közben remélhetőleg a töltelék a helyén marad. 
* Olvasszuk meg a vajat, és egyenletesen kenjük meg vele a süteményünk tetejét. A vaj majd segít, hogy sülés közben a rétegek szétváljanak, és egy könnyű, ropogós tésztát kapjunk.
* 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
* Ha kicsit meghűlt szeleteljük fel, és fogyasszuk egészséggel! :)

Nálunk ez az utolsó rész szokott gondot okozni. Egyszerűen nehezünkre esik kivárni, mire fogyasztható állapotra hűl a sütink. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése